Wortelen roosteren zoals het moet

Deze zoete geroosterde wortelen passen perfect bij onze Berloumi met harissa-olie en een vleugje citroen

Waarom roosteren?

Wortelen roosteren is dé techniek bij uitstek om de van nature aanwezige suikers in wortelen te karameliseren. Je zal ze zoveel lekkerder vinden wanneer je ze op deze manier in de oven roostert! En dat roosteren vraagt niet eens veel moeite. Je moet de wortelen wel eerst even koken, voor je aan het roosteren gaat.

Voorbereiding

Je kiest best voor jonge wortelen, met een diameter van ongeveer 2 cm. Schil ze niet, maar wrijf ze enkel even af onder stromend water. Wij gebruikten daarvoor een schuursponsje. De wortelen die echt dik zijn, snij je in de lengte door maar de dunne laat je heel. Zo krijg je een rustiek effect wanneer ze straks geroosterd zijn dat er mooi uitziet op je bord. Laat ook 2 cm van het loof aan de wortelen.

Je kookt de wortelen ongeveer 3 minuten, en giet ze daarna af. Ze zijn nog niet helemaal gaar. Je moet wel wat voorzichtig zijn, want ze mogen niet breken. Nu moeten de wortelen nog even goed uitlekken en opdrogen.

Om de wortelen te roosteren heb je een bakplaat nodig, die je bekleedt met bakpapier of aluminiumfolie. Geef wat extra smaak aan de wortelen, en meng ze met peper en zout. Je kan ook de peper weglaten, en wat olie mengen met harissapasta. Wortelen en harissa, da’s een klassieke combo die nooit teleurstelt. Ondertussen verwarm je de oven voor op 190°C.

Wortelen roosteren

Doe de wortelen minstens 30 minuten in de oven, of beter gezegd, tot ze geroosterd zijn. Tegen het einde van de baktijd gooi je er nog wat fijn gesneden plakjes citroen bij.

Geroosterde wortelen op een groen klein bord met labneh en citroen.
Geroosterde wortelen met Labneh

Serveren

Eens de wortelen uit de oven zijn, doe je er nog wat verse tuinkruiden over. Wortelen hebben een natuurlijke aantrekkingskracht tot kruiden. Meng de gekookte wortelen eens met curry, en na het roosteren met wat koriander, dragon of bladpeterselie. Wat je zeker eens moet proberen, is de wortelen serveren met onze Labneh.

Deel deze pagina als je dat wil!