Wortelen roosteren zoals het hoort.

Deze zoet geroosterde wortelen passen perfect bij onze Berloumi met harissa-olie en een vleugje citroen.

Stop met je wortelen gewoon te koken. Ze zijn zoveel lekkerder als ze op onze manier in de oven geroosterd zijn. En dat is niet eens zoveel meer moeite. Daarvoor moet je ze wel eerst even …. koken.

Kies voor jonge wortelen die op hun dikst ongeveer twee centimeter doorsnede zijn. Schil de wortelen niet, wrijf ze enkel even af onder stromend water (ik gebruik daarvoor een schuursponsje). De dikke wortelen kan je in de lengte doorsnijden, de dunne laat je heel. Dat geeft een rustiek effect als ze straks geroosterd zijn. Laat ook twee centimeter van het loof aan de wortelen.

Kook de wortelen gedurende vijf minuten. Als je een slecht, traag electrisch vuur hebt breng je het water eerst aan de kook. Wij hebben een goed en snel inductievuur. Dan is dat niet nodig. Giet na vijf minuten de wortelen af. Zij zijn dan nog net niet gaar. Zorg ervoor dat ze niet teveel breken en laat ze goed uitlekken en opdrogen.

Meng de wortelen, op een met bakpapier (of aluminiumfolie) beklede bakplaat, met olie peper en zout. Of laat de peper weg en gebruik een beetje met olie gemengde harissa pasta. Wortelen en harissa, dat is een klassieker. Verwarm ondertussen je oven voor op +190°C.

De wortelen moeten nu minstens dertig minuten de oven in. Maar juister om te zeggen is: ‘de wortelen moeten nu in een hete oven tot ze goed geroosterd zijn’. Gooi tegen het einde van de oventijd enkele fijn gesneden plakjes citroen op de wortelen.

Geroosterde wortelen op een groen klein bord met labneh en citroen.
Geroosterde wortelen met Labneh.

Eens de wortelen uit de oven zijn kan je er nog wat verse tuinkruiden over gooien. Serveer deze geroosterde wortelen zeker eens zoals hierboven met onze Labneh. Wortelen hebben een natuurlijke aantrekkinskracht tot kruiden. Meng de gekookte wortelen voor het roosteren eens met een currymengsel en na het roosteren met koriander, dragon of bladpeterselie.

%d bloggers like this: