Annick & Koen
Annick en Koen, de boeren van De Zuivelarij ontmoet je hier!
In onze Zuivelarij hechten we veel belang aan een goede relatie met onze boeren. Hier ontmoet je Annick en Koen, lokale boeren die op een ecologische manier werken. De melk die Annick en Koen leveren, gebruiken we voor onze unieke producten.
De Zuivelarij gelooft in de korte keten en samen met Koen en Annick zorgen we voor een sterke band tussen boer, product en consument. Maar we geloven niet in een te kleinschalige productie, een boerderij van een zekere schaalgrootte is voor ons dus een must. Zo creëren we ons zuivel op een ecologische en voedselveilige manier.
Dit interview met Annick en Koen is geschreven door Marthe de Schutter en Lies François.
Jobstudenten zomer 2020
Hoeveel dieren hebben jullie?
“We hebben een tweehonderdtal koeien. Daarvan geven er ongeveer 100 elke dag tussen 28 en 31 liter melk. Die hoeveelheid is een beetje afhankelijk van het seizoen, het weer en het voeder.”
Hoeveel uren per dag werken jullie op de boerderij?
“We beginnen ’s morgens om 7 uur, en we stoppen om 21 uur. In totaal werken we dus zo’n 13 uur per dag. En dat van maandag tot zondag, jaar in jaar uit. We beginnen de dag met het melken van de koeien en we eindigen de dag met het melken van de koeien.”
Wat is jullie favoriete taak op de boerderij?
Koen: “Ik ben al van jongs af aan bezig met dit werk en heb het altijd graag gedaan. Het is alsof ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt.”
Annick: “Ik heb niet echt een favoriete taak, er is veel variatie in het vak en dat spreekt mij wel aan. Je leeft op het ritme van de seizoenen en de dieren, het is een manier van leven.”
Je leeft op het ritme van de seizoenen en de dieren. Boeren is een manier van leven.
Welke mooie momenten blijven jullie bij?
“De geboorte van een kalfje blijft iets speciaals. Een mama met een kleintje is altijd leuk om te zien. Er worden elk jaar ongeveer 120 kalfjes geboren en het is elke keer fijn om nieuw leven op de boerderij te krijgen. Het doet ons hart pijn als het kalveren slecht afloopt.”
De Zuivelarij hecht veel belang aan duurzaamheid. Hoe pakken jullie dat aan op de boerderij?
“We doen ons best om energie uit hernieuwbare bronnen te gebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtewisselaar en een zonneboiler. We proberen ook zuinig om te gaan met water, we hergebruiken het reinigingswater en vangen regenwater op. Het is interessant om ecologisch te werken: het is goed voor de omgeving, maar zeker ook voor de portemonnee. Een boer is van nature namelijk nogal zuinig. We werken ook mee aan programma’s om het gebruik van antibiotica te beperken.”
We doen ons best om energie uit hernieuwbare bronnen te gebruiken.
Wat vinden jullie van de producten van De Zuivelarij?
Koen: “We hadden in het begin nog nooit van een grillkaas zoals Berloumi gehoord, het was voor ons iets helemaal onbekends. Het is iets nieuws, maar we zijn wel aangenaam verrast door de mogelijkheden en de resultaten van de kaas. We eten het ondertussen zelf en bevelen het aan al onze vrienden aan.”
Annick: “Ik heb veel bewondering voor David, dat hij zoiets op de markt heeft gebracht. Ik zou het zelf niet kunnen. Op de website vind je ook veel recepten, dat is altijd goed voor wat inspiratie.”
Hoe ervaren jullie de samenwerking met De Zuivelarij?
Koen: “Het is een zeer positieve ervaring. Ik ken David al van vroeger, wij zaten bij elkaar in de klas, wat het allemaal wat gemakkelijker maakte. Onze samenwerking verloopt op een heel aangename manier en we weten nu tenminste waar onze melk naartoe gaat.”
Ben je benieuwd naar meer verhalen van onze boeren? We hebben nog veel meer interviews, leer onze boeren kennen op deze pagina.
Deel deze pagina als je dat wil!