Wat is paneer?

Paneer wordt op een heel andere manier gemaakt dan de meeste kazen. Er komen noch bacteriën, noch enzymen aan te pas. De kaas lijkt nog het meest op een verse, geperste ricotta van volle melk. De bereiding is ook bijna identiek aan de bereiding van ‘matten’ voor mattentaarten.

De verse melk wordt sterk verhit en vervolgens wordt er citroenzuur aan toegevoegd. De kostbare wei-eiwitten, die in de meeste kazen verloren gaan, blijven hier wel in de kaas. Daardoor blijft de kaas ook altijd redelijk vochtig en kan je hem niet zo heel lang bewaren.

Onze paneer kan je kopen in heel veel Delhaize (vanaf april 2025) en bij maaltijdboxen zoals Foodbag, de Belgische kookbox.

Foto’s: Foodbag

Palak paneer is waarschijnlijk het bekendste paneergerecht ter wereld. Er bestaan verschillende varianten maar wij houden het eenvoudig. En lekker. En gezond. En groen. Heel groen!

Paneer snij je meestal in blokjes om te frituren of bakken. Daarnaast komt hij vaak in een lekkere curry met veel groenten terecht. De bekendste bereiding is ‘saag paneer‘. Dat is een recept met spinazie. In de meeste gerechten kan je paneer gerust inwisselen voor Berloumi, of omgekeerd.