
In de Zuivelarij hebben we zelf geen dieren maar halen we onze melk op bij enkele lokale boeren. Voor elk product dat we maken halen we de melk bij een unieke boer. De schapenmelk van Leen en Gert leent zicht perfect voor onze Labneh. De schapenmelk heeft een heel hoog gehalte aan vetten en eiwitten waardoor de yoghurt minder lang moet uitlekken.
Leen en Gert zijn jonge schapenboeren. Verantwoordelijk omgaan met dier en omgeving is voor hen heel normaal. Van al onze boeren helpen zij ook het meest actief mee met de promotie van onze Labneh. Het is dus ook ‘hun’ Labneh.

Hoeveel schapen hebben jullie?
We hebben ongeveer 400 melkschapen en 100 stuks jongvee als opvolging voor onze melkschapen. We melken twee rassen, Friese en Lacaune melkschapen. Op termijn is het de bedoeling om vooral over te stappen naar het Lacaune ras, aangezien deze het meest passen in onze visie.
Leen kwam vaak wat helpen tijdens drukke momenten, waarna de vonk ontstond.
Gert
Hoeveel uren per dag werkt een schapenboer?
We starten onze dag iedere morgen om 6.30 dan starten we met melken, dit duurt gemiddeld 2 tot 3 uur, naargelang de hoeveelheid schapen die op dat moment aan de melk zijn. na het melken worden alle schapen voorzien van vers voer en stro en worden allerhande werkzaamheden op de boerderij en op het land uitgevoerd. S’ avonds starten we opnieuw rond 18u met melken, onze dag eindigt dan meestal tussen 20 en 21u.


Wat is jullie favoriete bezigheid op de boerderij?
Onze favoriete bezigheid op de boerderij is het melken. Het is een moment van tot rust komen en op deze plaats hebben we ook steeds het meeste voldoening van onze job. In de melkput zie en voel je hoe goed je voor je dieren zorgt, gezonde dieren die zich goed voelen en optimaal verzorgd worden geven ook extreem veel terug. Ook wanneer het minder goed gaat met een schaap zie je dit meteen in de melkput en kan je snel ingrijpen.
Het is raar om te zeggen maar in de melkput ken ik zo goed als alle schapen aan hun uier. Het is een passie om elke dag te zorgen en te zien dat onze schapen het uiterste aan ons geven in ruil voor de beste zorgen die wij ze kunnen geven.
Duurzaamheid, hoe pakken jullie dat aan?
Ons bedrijf is volledig grondgebonden, we kopen enkel krachtvoer en enkele bijproducten zoals bierdraf en bietenpulp. Alle geproduceerde mest wordt gebruikt om onze akkers te bemesten en onze ruwvoeder teelten te laten groeien, we hoeven geen mest af te zetten naar andere bedrijven. Hierdoor is onze cirkel zo goed als volledig rond. Verder is onze stal volledig gebouwd volgens de biologische normen, er is voldoende ruimte, licht en lucht in de stal. Zo is onze stal klimaat geventileerd, is het dak geïsoleerd,… ook is er voldoende ruimte rond de stal om onze schapen buiten te laten grazen wanneer het weer en de bodem dit toe laat.


Welke mooie momenten blijven jullie bij?
Bij mij blijft de opstart van mijn bedrijf het mooiste moment, wetende dat ik geen landbouwbedrijf heb overgenomen van mijn ouders was de kans dat ik ooit schapenboer ging worden bijna onbestaand en toch is het gelukt. Nog een heel speciaal moment voor ons is dat we elkaar in de melkput tussen onze schapen hebben leren kennen.
Wat vinden jullie van onze producten?
(H)EERLIJK!
We zijn enorm overtuigd van de producten van de zuivelarij. Zowel de smaak als het verhaal erachter is wat de producten van de Zuivelarij zo sterk maakt! David is een man met een mooi plan, onze visie is zeer gelijklopend met die van David, we willen net zoals de Zuivelarij een mooi, goed en eerlijk product op de markt brengen met een sterk verhaal achter, waarbij we rekening houden met onze dieren, onze omgeving en alles wat hierbij komt kijken.
Ben je benieuwd naar meer verhalen van onze boeren? We hebben nog meer interviews, leer onze boeren kennen op deze pagina.
Deel deze pagina als je dat wil!