In Nederland werden enkele jaren geleden verschillende acties op touw gezet door bezorgde burgers. Het typische Nederlandse landschap met vergezichten vol grazende koeien was namelijk aan het verdwijnen.
Abonneer je op onze geweldig leerzame blog
Zuivelfabrikanten brengen hun producten graag onder de aandacht met glanzende koeien, rustig grazend onder felblauwe luchten met in de verte een windmolen. Maar melkveebedrijven houden hun dieren graag binnen. Vooral omdat het rantsoen dan beter af te stemmen is en omdat een groot melkveebedrijf onvoldoende weideland heeft. In deze documentaire van Zembla leer je er alles over.
Onder druk van de consument kennen de verschillende melkerijen echter sinds kort een toeslag toe aan melkveebedrijven die hun koeien laten buiten lopen. De afzonderlijk opgehaalde melk mag dan weidemelk genoemd worden, en de kaas die ervan gemaakt wordt is dan kaas van weidemelk. Kazen gemaakt van de eerste weidemelk worden ook wel eens graskaas genoemd.
De benaming is nogal verwarrend, want in werkelijkheid moeten de koeien slechts 120 dagen per jaar voor minstens 6 uur per dag in de weide lopen. Met andere woorden, ook melk van koeien die in de winter binnen staan (en dat doen ze allemaal) mag weidemelk genoemd worden. Het hele jaar door.
Berloumi wordt gemaakt van weidemelk. Omdat we werken met melk rechtstreeks van de koe betekent dit een dalend rendement vanaf de maand mei. We hebben meer weidemelk nodig dan stalmelk om even veel kaas te maken.
Of Berloumi van weidemelk lekkerder is valt te betwijfelen. Objectief zeker niet want er zit in verhouding minder vet in (en vet is lekker). De vetzuren in weidemelk zijn iets meer onverzadigd en dat zou een iets zachtere kaas kunnen geven. Zou want het bereidingsproces heeft veel meer invloed op de smaak dan de melk zelf. Berloumi wordt iets geler. Doordat koeien het bètacaroteen uit het verse gras niet kunnen verteren komt het in de melk terecht.
Toch hebben we graag dat de Berloumikoeien tijdens de zomer in de weide grazen. Het is een meer natuurlijke leefomgeving voor de dieren en ze kauwen er het voor de mens nutteloze gras om tot hoogwaardige eiwitten en vetten.
En voor de prachtige vergezichten ook.
Ontdek meer van De Zuivelarij
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.