Gedurende de laatste vijf jaar is de prijs van onze Berloumi en andere producten nauwelijks gestegen. Dat komt omdat we gedurende die vijf jaar alsmaar efficiënter, economischer en ecologischer zijn gaan produceren.

De laatste maanden gebeurt er zoveel met onze aankoopprijzen dat we onze eigen prijzen regelmatig moeten herzien.

Melkprijs: +60%

Onze boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun melk. De voorbije vijf jaar betaalden we gemiddeld 42 euro voor 100 liter melk. Nu betalen we al enkele maanden 66 euro voor 100 liter melk. De melkprijs staat nu waarschijnlijk op een hoogtepunt maar een sterke daling zit er ook niet meteen aan te komen. Niet dat de boer daar nu plots veel meer aan over houdt. Zijn voederkosten zijn immers ook sterk gestegen. Hetzelfde geldt voor de biologische melk. Daar is de prijs van 55 euro/100 liter gestegen naar 65 euro/100 liter. Doordat biologische krachtvoeder vandaag heel duur is bovendien het rendement aan kaas heel laag.

De kosten voor onze grondstoffen, en dat is vooral melk, bedragen nu plots 46% van onze gemiddelde verkoopprijs terwijl dit de voorbije jaren ongeveer 32% was.

Transportkosten: + 10%

Omdat we steeds meer per levering kunnen afzetten en onze paletten optimaler kunnen vullen zijn onze transportkosten nagenoeg dezelfde gebleven. We moeten met andere woorden onze eigen gestegen transportkosten nog niet doorrekenen. Veel blijven bestellen is dus de boodschap. Kijk ook eens naar onze andere producten zoals ricotta en labneh als je die nog niet gebruikt.

Gas, elektriciteit: +120%, +60%,

De gasfactuur stijgt bij iedereen maar bij ons stijgt ze het meeste. In tegenstelling tot traditionele kazen hebben bijna al onze producten een productiestap waarbij ze sterk moeten worden verhit en/of gekoeld worden. De hoge temperaturen bereiken we het makkelijkste met gas. Onze energiekosten bedragen nu ongeveer 7% van onze omzet terwijl dit ooit 3% was. We betaalden in 2023 maar liefst 72.000 euro meer aan gas en elektriciteit dan het jaar voordien. Dat terwijl we ook hier veel efficiënter zijn geworden.

Verpakkingskosten: + 10%

Wist je dat onze verpakkingskosten 4% van onze omzet bedragen. En dat blijft maar stijgen. Ook al kopen we ondertussen in grotere volumes aan.

Personeel: +12%

Ten opzichte van de omzet zijn onze personeelskosten, ondanks de aanstaande loonstijging, in licht dalende lijn. We werken alsmaar efficiënter omdat we grotere productiedagen maken met minder opstart- en reinigingswerk. Lees: of we nu van 500l melk labneh moeten maken of van 1000l dat kost ons maar een beetje meer werk.

Het is onze bedoeling om onze producten kwalitatief, betaalbaar en vlot verkrijgbaar te maken. Dat is de reden dat we willen groeien en blijven investeren.

Voor vragen mag je ons steeds contacteren.

Groeten en bedankt voor de samenwerking.

David & Team Zuivelarij

de zuivelarij kaasmakerij

Deel deze pagina als je dat wil!