Polentafrietjes van kaaswei

Deze polentafrietjes onderscheiden zich van andere omdat ze gemaakt zijn met lekkere gefermenteerde kaaswei uit onze Zuivelarij. De kaaswei geeft extra smaak, frisheid en een knapperige korst.

Dit recept is ontwikkeld door Sofie Neven, laatstejaarsstudent voedings- en dieetkunde aan de UCLL. Het recept heeft een @Home en een PRO versie. Uit de laatste kan je soms leerrijke tips halen.

Kook 770 gram kaaswei, een koffielepel tijm, een koffieliepel marjolein en eventueel cayennepeper samen met 200 gram polentameel (maïsgriesmeel) in een voldoende grote pot met bij voorkeur een lage rand. Polenta koken is niet moeilijk. Kook de polenta volgens de instructie op de verpakking. De polenta zal klaar zijn als je tijdens het roeren de bodem kan zien. Voeg 40 gram Parmezaan en 30 gram olijfolie toe. Roer goed door elkaar.

Bekleed een vorm (waar de polenta net in zal passen) met vershoudfolie. Stort de polenta in de vorm en strijk mooi glad bovenaan. Plooi de folie over de polenta en zet gedurende minstens enkele uren in de koelkast.

Polenta, maïsgriesmeel

Er bestaan heel veel verschillende soorten maïsgriesmeel. Tijdens onze oefeningen hebben we altijd niet voorgekookt polenta meel gebruikt. Dit geeft volgens ons een beter smaak maar de frietjes lukken ook met voorgekookt polentameel.

In de PRO versie hebben de we polenta gekookt onder vacuüm. Door alle ingrediënten samen een zak te doen blijven de smaken helemaal bewaard. We kookten de polenta gedurende drie uur op 90°C.

Haal de opgesteven polenta uit de vorm en snij hem in frietjesvorm. Leg de frietjes op een bakplaat en droog ze gedurende 1 uur in een oven van 60°C. Laat de oven op een kiertje staan. Dikke of dunne frieten dat maakt niet uit. De dunne zullen krokanter zijn, de dikke smeuïger.

In de PRO versie gebruikten we een voedingsdroger. Hiermee kan je veel product tegelijkertijd drogen op een nauwkeurige temperatuur.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en wrijf olie over het bakpapier. Leg de frietjes op de ingeoliede bakplaat en draai ze even rond zodat ze overal wat olie hebben. Bak gedurende 25 minuten op 200°C. Haal de frietjes uit de oven en leg ze op een ovenrooster. Laat even afkoelen (ze worden dan nog krokanter) en verdeel ze onder je gasten.

Ga dan zeker eens een kijkje nemen bij volgende gerechten: