
Paneer ’tikka masala’ wil zeggen dat de paneer eerst wordt gemarineerd in yoghurt en vervolgens wordt geroosterd (tikka). Nadien komt de geroosterde paneer in een kruidige saus te liggen (masala). Vooral bekend als kip gerecht maar met onze paneer maak je een even lekkere vegetarische tikka masala.
Omdat een lekkere curry maken heel wat tijd vraagt zijn al onze curry recepten zijn gemaakt voor ongeveer één liter saus. Voldoende om een deel in te vriezen. Dit recept is een hoofdgerecht voor vier personen.
Paneer Tikka Masala (op de barbecue)
Maak de marinade voor de paneer door 220 gram van onze labneh (of Griekse yoghurt) te mengen met 1 gram kurkumapoeder, 2 gram gemberpoeder, 2 gram chilipoeder, 2 gram korianderpoeder, 1 gram nootmuskaat, 2 gram komijnpoeder en 2 gram zout. Voeg ook nog 3 geraspte looktenen en het sap van 1 limoen toe en roer de marinade goed door elkaar.
Snij 3 rode paprika’s in vier parten en haal er de zaadlijsten uit. Snij elk partje in drie of vier stukken zodat ze later op de brochette passen. Pel twee zoete uien, snij ze in vier parten en haal er de rokken af zodat ze over de brochette kunnen.
Snij twee stukken paneer (300 gram) in de lengte doormidden en vervolgens in zes stukken zodat je twaalf stukken over hebt.
Tikka masala saus
In een pan met lage rand. Stoof twee fijngesneden uien aan in 50 gram neutrale olie of ghee en strooi er 5 gram zout over. Stoof langzaam en lang tot de uien diep goudgeel geworden zijn. Voeg een fijngesneden groene chilipeper, drie tenen geraspte look en ongeveer 20 gram gemberpasta ofwel geraspte verse gember. Laat meebakken gedurende vijf minuten.
Voeg 2 gram chilipoeder, 6 gram korianderpoeder, 4 gram garam masala, 2 gram komijnpoeder toe. Roer goed door de saus. Laat kort meebakken maar laat niet verbranden.
Voeg 500 gram hele tomaten uit blik toe en laat zachtjes sudderen. Mix alles met een staafmixer of mix in de keukenblender. Doe alles terug in de kookpot en voeg 100 gram labneh of 100 gram room toe.

Enkel op de barbecue krijg je de hoge temperaturen die in de tandoor oven de tikka zijn verbrande kantje geven. Rooster er meteen wat groenten bij en bestrooi ze nadien met ons chaat masala recept.

Traditioneel wordt Tikka in de tandoor oven gebakken. Een zeer hete barbecue komt nog het dichtste in de buurt. Een ander alternatief is onder de grill. Als je paneer op de barbecue grilt, leg hem dan niet rechtstreeks op de rooster.

Snij paprika, ui en paneer in gelijkaardige stukken. Meng alles met de marinade en steek vervolgens op een grote brochettestok. Gebruik een metalen stok als je de barbecue gebruikt.