Reinhilde & Marc

In onze Zuivelarij hechten we veel belang aan een goede relatie met onze boeren. Hier ontmoet je Reinhilde en Marc, lokale boeren die op een ecologische manier werken. De melk die boeren Annick en Koen leveren, gebruiken we voor onze unieke producten.

De Zuivelarij gelooft in de korte keten en samen met Reinhilde en Marc zorgen we voor een sterke band tussen boeren, producten en consumenten. Maar we geloven niet in een te kleinschalige productie, een boerderij van een zekere schaalgrootte is voor ons dus een must. Zo creëren we onze zuivel op een ecologische en voedselveilige manier.

Dit interview is geschreven door Jana Derweduwen en Lucas Jacobs

Jobstudenten zomer 2020

Hoeveel dieren hebben jullie?

“Op onze boerderij hebben wij 65 koeien en een 200-tal geiten om te melken. De koeienmelk gaat naar de melkerij, de rauwe geitenmelk wordt op ambachtelijke wijze op de boerderij zelf verwerkt tot allerlei verse geitenkaasjes.”

Hoeveel uren per dag werken jullie op de boerderij?

“Dat is een moeilijke. We beginnen meestal rond 7 uur en we werken tot 18 uur. Op een boerderij is er natuurlijk vaak avondwerk, maar we proberen toch tijd te maken voor hobby’s en vrienden.”

Dat wil niet zeggen dat ik niet graag in de kaasmakerij werk, maar daar komt gewoon meer stress bij kijken.

Wat is jouw favoriete taak op de boerderij?

“Eigenlijk alles wat buitenwerk is, maakt niet uit wat. Dit wil niet zeggen dat ik niet graag in de kaasmakerij werk, maar daar komt gewoon meer stress bij kijken.”

Welke mooie momenten blijven jullie bij?

“Daar moet ik even over nadenken. Het eerste wat in me opkomt, is het moment waarop de geiten in hun nieuwe stal konden. Daarvoor zaten ze in een te kleine ruimte die niet echt geschikt was voor de geitjes. Ten tweede hebben we ons een melkrobot aangeschaft, waardoor de koeien nu zelfstandig gemolken worden. Zo hebben we wat meer vrije tijd.”

De Zuivelarij hecht veel belang aan duurzaamheid. Hoe pakken jullie dat aan op de boerderij?

“Het voeder voor onze dieren wordt grotendeels verbouwd op onze boerderij zelf. Wat we nog moeten aankopen aan voeder heeft een duurzaam Europees label, wat de ecologische voetafdruk verkleint.”

Wat vinden jullie van de producten van De Zuivelarij?

Vivie en Berloumi hebben we al verschillende keren gegeten. Berloumi is lekker in een slaatje en onze kinderen vinden de viVie heerlijk.”

Hoe ervaren jullie de samenwerking met De Zuivelarij?

“Dat verloopt vlot; wij zijn soms wat te laat met onze facturen, maar voor de rest alles oké!”

Ben je benieuwd naar meer verhalen van onze boeren? We hebben nog meer interviews, leer onze boeren kennen op deze pagina.

Deel deze pagina als je dat wil?