• Slider Image
  • Slider Image

Zuivelarwei

Wat is kaaswei?

Kaaswei is de vloeistof die overblijft nadat van melk kaas is gemaakt. De samenstelling van kaaswei kan verschillen naargelang de kaas die van de melk gemaakt werd. Soms is de kaaswei zuur zoals bij yoghurt, soms is de kaaswei zoet zoals bij onze Berloumi.

In melk zitten twee verschillende soorten eiwitten. De caseïne (82%) komen in de kaas terecht. De wei-eiwitten (18%) blijven samen met het grootste deel van de melksuiker achter in de kaaswei. Is kaaswei daarom gezond? Er zitten zeker voedzame stoffen in maar wij vinden het vooral lekker.

In de keuken kan je wei gebruiken waar je anders water zou gebruiken. Zo kan je bij soep en sausen kaaswei gebruiken als bouillon. Ook bij de bereiding van milkshakes en roomijs of bij het koken van pasta en rijst kan je kaaswei gebruiken. Wij maken er onder andere dit lekker brood mee.

Kaaswei kopen

Wil jij onze Zuivelarwei eens proeven? Je kan onze kaaswei kopen in de winkel van onze Zuivelarij. We vullen hem in flessen van 1 liter tot bidons van 10 liter. Of breng gewoonweg je eigen fles mee. Bezoek onze winkel voor onze andere producten.

Kaaswei is een nevenstroom van de kaasproductie. Het is voedzaam maar vooral heel lekker om te gebruiken in de keuken.

wei van de zuivelarij

Recepten met kaaswei

brood met kaaswei
Weibrood met chocolade en veenbessen
soep met kaaswei
Weisoep met broccoli, wortel en cheddar
Polentafrietjes met kaaswei
brood met kaaswei
Tarwebrood met melkwei
pizza met kaaswei
Panpizza met ui en halloumi

Zijn wei-eiwitten gezond?

Wij willen absoluut geen gezondheidsclaim aan onze kaaswei hangen. Je kan onze kaaswei beter kopen voor zijn culinaire toepassingen want wei is, gezond of niet, wel heel lekker.

Het nut van wei-eiwitten

Niet zonder reden zijn wei-eiwitten één van de meest bestudeerde voedingssupplementen. Ze hebben een zeer hoge voedingswaarde en bezitten enkele uitzonderlijke gezondheidsvoordelen.

Er gebeurt de laatste jaren zeer veel onderzoek naar de positieve effecten van wei-eiwitten en hun aminozuren. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat er wel degelijk positieve effecten bestaan. Bij sporters is het gebruik van eiwit supplementen al goed ingeburgerd. Vooral het aminozuur leucine zorgt voor een sneller spierherstel na inspanning. Een belangrijke voorwaarde is dat de wei-eiwitten kort na de inspanning worden gegeten.

De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn alle essentiële aminozuren in wei-eiwit vertegenwoordigd. In vergelijking met andere eiwitten zijn ze ook zeer snel verteerbaar. Voor sporters is het daarom belangrijk om net deze eiwitten onmiddellijk na de sportprestatie in te nemen.

Er worden aan kaaswei ook gezondheidclaims toegekend die helemaal onwaar zijn.

Wei-eiwitten dienen in het lichaam voor het onderhoud of het opbouwen van de spieren. Vooral in combinatie met krachttraining, of bij ouderen waar de spiergroei van nature achteruit gaat.

Wei-eiwitten zijn, meer nog dan andere eiwitten, zeer vullend. Ze geven een sterk verzadigend gevoel en het lichaam heeft in vergelijking met koolhydraten en vetten meer energie nodig om deze eiwitten te verteren. Daarom zijn wei-eiwitten raadzaam tijdens het diëten. Ze zorgen tijdens een dieet ook voor behoud van voldoende spieren.

kaaswei, wei

Maar wat nu met al die kaaswei?

De weipreparaten, -supplementen en -sportdranken die je in de winkel kan vinden onder de vorm van concentraat, isolaat of hydrolysaat zijn afkomstig uit de reststromen van de grotere melk- en kaasbedrijven.

Ondanks moeilijke woorden als isolaat zijn ze dus toch afkomstig van een natuurlijke grondstof als melk. De reststromen (wei) die ontstaan uit de kaasbereiding worden via indikking, osmose en sproeidrogen verwerkt tot allerhande poeders en vervolgens wordt er een smaakje aan toe gevoegd.

In kleine tot middelgrote kaasmakerijen is kaaswei een ernstig probleem. Bijna 82% van de oorspronkelijke melk verlaat de kaasmakerij als kaaswei. In het beste geval gaat een deel van de kaaswei terug naar de dieren. Slechter is als de wei op het land wordt uitgevoerd of als ze in de riolering terecht komt. De nog aanwezige organische stoffen van de zure kaaswei belasten het milieu waarin ze terecht komen. Grote zuivelbedrijven verpoederen de wei om de waardevolle inhoud nadien aan de voedingsindustrie te verkopen.

In middelgrote zuivelbedrijven, zoals het onze zijn investeringen in ingewikkelde technieken om wei te ‘verpoederen’ niet rendabel. Kaaswei transporteren om te verpoederen is dat al evenmin.

Dankzij haar hoge voedswaarden, wordt onze wei voornamelijk gekocht door varkensboeren. Zo wordt onze wei-tank van 30.000 liter (!) tweewekelijks leeg gehaald.

Omdat we het grootste deel van onze kaaswei afkoken om er ricotta van te maken bevat onze resterende kaaswei ook nog nauwelijks eiwitten en vetten. De lactose suiker zit er wel nog in.

Ons Zuivelarwei project werd mee mogelijk gemaakt door een subsidie voor circulaire ketenprojecten van de provincie Oost-Vlaanderen en een VLIF steun van het Departement Landbouw & Visserij.

kaaswei van de zuivelarij

Deel deze pagina, als je dat wil!