Weisoep met broccoli, wortel en cheddar.
Om deze soep te maken zoals in ons recept heb je smeltzout nodig. Dat vind je niet zomaar in de supermarkt maar vraag er gerust naar als je een bidon melkwei komt afhalen. Het is echt de moeite om deze soep eens te proberen.
Snij 500 gram wortelen en 500 gram broccoli (ook de stelen) in grote stukken. Smelt 150 gram boter zachtjes in de snelkookpan. Doe de wortel en broccoli bij de boter samen 30 gram water, 8 gram zout en 5 gram natriumbicarbonaat. Roer alles zeer goed door elkaar.
Sluit de snelkookpan en laat ze langzaam op 1 bar druk komen. Schud in het begin af en toe met de snelkookpan. Laat de snelkookpan ontluchten (gaat vanzelf) en laat ze vervolgens 20 minuten onder druk staan. Laat ze gedurende deze 20 minuten niet verder ventileren.
Schaaf ondertussen 150 gram wortel fijn en doe hetzelfde met 150 gram broccoli.
Zet na 20 minuten het vuur uit en laat de snelkookpan vanzelf ontluchten.
Mix alles tot een gladde puree met de staafmixer. Voeg in enkele beurten ongeveer 1,2 liter kaaswei toe afhankelijk van hoe dik je de soep wil. Mix ook 10 gram natriumcitraat (of een ander smeltzout). Laat langzaam 200 – 400 gram geraspte cheddarkaas in de soep uitsmelten. Meer kaas is natuurlijk lekkerder maar het moet ook nog
Zuivelarwei, een project met de steun van:
Deel deze soep, als je dat wil!