rasgulla, rasgulla dumpling, rasgulla balletjes

Rasgulla zijn zoete paneer dumplings. De rasgulla worden gekookt en afgekoeld in suikerwater om als dessert te dienen. Omdat ze gemaakt zijn van paneer zijn ze dus zoet en eiwitrijk.

Breng 1,5 liter water aan zachtjes aan de kook met 500 gram suiker en 10 gekneusde kardemon peulen.

Verkruimel en kneed 400 gram paneer heel fijn. Strooi er 20 gram maïszetmeel over. Kneed het mengsel tot het heel smooth en zacht is. Misschien zal je een beetje water moeten toevoegen makkelijk balletjes te kunnen vormen. Doe dit beetje bij beetje want als je teveel toevoegt is er geen weg terug. Verdeel in ongeveer 30 balletjes van ongeveer 14 gram. Rol de paneer in mooie vaste balletjes.

Hou het siroopmengsel op een zacht vuur net onder het kookpunt en kook de balletjes gedurende 12 – 15 minuten. Laat de rasgulla in de siroop afkoelen. Tijdens het koken zijn ze wat opgezwollen en tijdens het afkoelen zullen ze terug krimpen en suikerwater opslorpen. Haal de rasgulla uit de siroop en serveer ze met een beetje van de siroop in kleine kommetjes.

Je kan de rasgulla enkele dagen gekoeld in siroop bewaren maar vers en nog een beetje warm zijn ze het lekkerste.

Kook niet teveel rasgulla tegelijkertijd anders gaan ze zoals hier een beetje vervormen.