Curry is meer dan een Indische pikante saus. Het is een verhaal van wereldhandel, veroveringen, godsdienst en klimaat. Het is een venster op cultuur, geschiedenis en tradities. Een eetcultuur waar kruiden en specerijen, in tegenstelling tot onze Vlaamse eetcultuur, nog overvloedig gebruikt worden.

Zelf een lekkere, aromatische curry maken lijkt niet enkel tijdrovend. Het is ook tijdrovend. Zeker als je het goed wil doen. Niet voor niets staan de rekken vol met kant en klare currysausen. Maar zelf je eigen curry maken kan ook geweldig leuk zijn. Zeker als je na verloop van tijd je eigen recept ontwikkeld en de keuken zich vult met warme en kruidige aroma’s die enkel krijgt door langzaam te roeren. Een door enkele technieken te gebruiken die we hieronder uitleggen.

Deze afbeelding hebben we gestolen uit het onnavolgbare Modernist Cuisine. De enige kookboekenreeks die je nodig hebt als je ook ‘wetenschappelijk verantwoord’ wil koken. De afbeelding toont enkele van de invloeden op de Indische keuken.

Zo kwam curry pas in pikante sferen nadat de Portugezen de chilipeper in meebrachten uit Zuid-Amerika. De uiteindelijke reden waarom de gerechten in Goa tot de pikantste behoren.

Curry maken. Enkele tips.

Specerijen toasten

In veel van onze curry recepten zal je de hele specerijen eerst moeten toasten in een droge pan. Sla deze stap vooral niet over want hij is belangrijk. De essentiële oliën in de specerijen komen vrij en het aroma van de specerijen vult de keuken. Het vergt echter wat oefening om de specerijen in de pan niet te hoog te laten verwarmen. Daarom raden we aan om de specerijen in een oven te toasten. Leg ze open op een lage ovenschaal en verwarm ze gedurende 12 – 15 minuten op 170°C. Je zal versteld staan van de geur als je de ovendeur open doet en je hebt op deze manier meer controle over het toasten. Laat alles vervolgens tien minuten afkoelen en maal de specerijen fijn in een koffiemolen of kleine blender.

Curry te pikant

Is je curry te pikant dan heb je een probleem. De enige oplossing is de saus te verdunnen met één of andere vloeistof. Maar daarvoor heb je jezelf natuurlijk niet staan uitsloven. De beste oplossing is een beetje kokosmelk of room toevoegen. Een beetje zout kan de smaak ook wat afvlakken. Of een beetje suiker. Maar let op met de laatste twee of je te pikante curry is nu ook nog eens een te zoute curry en een te zoete curry.

Verse of gedroogde kruiden

Het ene is niet beter dan het andere. Soms wil je het gemak van gedroogde kruiden

Specerijen malen

Koffiemolen

Met een ouderwetse koffiemolen maal je het beste specerijen. Een koffiemolentje kost geen geld en is een onmisbaar keukeninstrument als je zelf curry wil maken of zelf een specerijenmengsel wil maken. Laat de getoaste specerijen een beetje afkoelen en maal ze in de koffiemolen. De geur die dan vrijkomt is onweerstaanbaar.