Butter paneer
Butter chicken is een klassieker die je bij elk Indiaas restaurant op de kaart vindt. Maar waarom met kip als het net zo goed (misschien zelfs beter) met paneer kan? Toevallig brengt De Zuivelarij nu net een heerlijke paneer op de markt, perfect voor dit gerecht. Met de hoeveelheden in dit recept zet je makkelijk en snel een heerlijke maaltijd voor 4 personen op tafel.
Gebruik veel boter
Dit recept heet niet voor niets “butter paneer”. Je mag voor de basis van de saus lekker veel boter gebruiken! Wij gebruikten hier 4 grote eetlepels. Bak in deze boter 1 ajuin (in blokjes gesneden), 3 eetlepels gember (fijngehakt) en een jalapeño (in plakjes).
Geduld is een schone deugd
Hoe langer je gerecht op het vuur staat, hoe meer smaak het uiteindelijk zal bevatten. Laat de ajuinmengeling goed, lang doorbakken, totdat ze glazig wordt en alle smaken vrijkomen. Voeg daarna 800g gepelde tomaten, 1/2 theelepel kaneel en 2 eetlepels honing toe. Laat de saus rustig pruttelen op een laag vuur. Wacht tot de saus goed indikt en bijna geen water meer bevat, dat is dé tip voor een volle smaak.
Mix de saus daarna glad met een blender of staafmixer en zeef ze terug in de pan. Breng ze op smaak met een beetje zout en room. Je kan eventueel ook fenegriekbladeren toevoegen voor de echte Indische touch, maar dat hoeft niet.
Bak de paneer eerst crispy
Je kan de paneer meteen toevoegen aan de saus, maar wij vinden het lekker om ze eerst in blokjes te bakken in de pan. Zo behoudt de paneer haar stevige textuur en krijgen de blokjes een heerlijk krokant korstje. Snijd de paneer in blokjes en bak ze op een hoog vuur met een scheutje neutrale olie.
Als je geen paneer kan vinden, kan je ze ook perfect vervangen door onze Berloumi.
Voeg nu de paneer ook toe aan de saus, laat even doorwarmen en serveer met rijst of naan. Smakelijk!