Nu onze Berloumi grillkaas definitief vertrokken lijkt (🌴vasthouden) en bijna overal verkrijgbaar is moeten we dringend op zoek naar enkele nieuwe uitdagingen. Die nieuwe uitdagingen zijn bloggen, paneer en bloggen over paneer.
Paneer is een van oorsprong Indiase kaas waarvan ik denk dat hij veel te weinig gegeten wordt. Op deze blog kan je volgen hoe we onze paneer bekend proberen te maken. Hoe we van nu nog niets naar misschien later een succes gaan.
We delen alles, zowel de positieve als de negatieve dingen in ons project paneer.
Blijf op de hoogte en abonneer je op onze blog.
Kaasmisverstand #1
In het grootste deel van de gerijpte kazen die we in hier Europa eten wordt al de lactose omgezet in melkzuur. Dit gebeurt door melkzuurbacteriën die worden toegevoegd aan het begin van de kaasbereiding. Bij deze kazen (Cheddar, Gouda, Parmezaan,…
We gaan ook paneer maken
Paneer is een van oorsprong Indiase kaas die qua gebruik een klein beetje op Berloumi lijkt. Paneer wordt echter op een heel andere manier gemaakt en heeft ook een heel andere textuur. In de keuken gebruik je hem meestal in…
Carrageen
Carrageen Wat is carrageen, en hoe gebruik je het? Carrageen is een koolhydraat verkregen uit eetbare rode zeewieren. Carrageen wordt gebruikt in voeding als verdikkingsmiddel en stabilisator of emulgator onder het E-nummer E407. Het vindt vooral toepassing binnen zuivel(vervangende) gerechten…
Rookaroma
Voedsel wordt al eeuwen lang gerookt. Terwijl het oorspronkelijk de bedoeling had de voedingswaren langer houdbaar te maken wordt er de dag van vandaag vooral gerookt omwille van de rooksmaak of het rookaroma. De langere houdbaarheid ontstaat door de bacteriën…
Weidemelk vs. Stalmelk
In Nederland werden enkele jaren geleden verschillende acties op touw gezet door bezorgde burgers. Het typische Nederlandse landschap met vergezichten vol grazende koeien was namelijk aan het verdwijnen. Zuivelfabrikanten brengen hun producten graag onder de aandacht met glanzende koeien, rustig…
Kaasmakerij 2.0
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget] Vanaf deze week beginnen we met het bouwen van onze nieuwe kaasmakerij / Zuivelarij. Het is de bedoeling om de productie van Berloumi veel efficiënter te laten gebeuren. Daarnaast moet het gebouw en de productielijn ook voldoende multifunctioneel…