Tarwebrood met melkwei
Meng 600 g tarwebloem voor wit brood met 6 g droge gist en 10 g zout. Giet er 43 cl koude melkwei van De Zuivelarij bij. Meng/kneed alles goed door elkaar gedurende vijf minuten. Wij doen dat in onze broodmachine.
Dit recept vormt ook de basis voor het pizzadeeg met melkwei, dat je kan terugvinden bij onze andere recepten.
Stort het deeg in een ongeoliede schaal of bak. Het makkelijkste is een schaal of plastic bak die je goed kan afsluiten. Zet het deeg twee uur op kamertemperatuur en vouw het elk half uur even over elkaar. Doe een beetje olie op je handen want het deeg zal kleverig aanvoelen.
Strooi bloem op het werkblad. Haal het deeg uit de schaal en maak een bolle vorm van het deeg door met de handen onderaan het deeg een kom te vormen. Strooi ook bloem op het deeg.
Bevochtig de rand van een kom met een klein beetje water en bestrijk met maïsmeel. Leg het bolvormige deeg in de kom en dek af met plasticfolie. Laat ongeveer zes tot acht uur rijzen op kamertemperatuur.
Bak het brood gedurende 45 minuten op 225°C.
Voedingswaarde per 100g | |
Energie | 273 kcal |
Vetten | 1,6 g |
– Waarvan verzadigde vetzuren | 0,4 g |
Koolhydraten | 54,2 g |
– Waarvan suikers | 3,2 g |
Eiwitten | 9,2 g |
Vezels | 2,5 g |
Zout | 1,3 g |