
Is ricotta gezond? Mag ik ricotta eten als ik zwanger ben? Zit er lactose in ricotta? Het korte antwoord is ja, ja en nog eens ja. Maar om het echt te begrijpen moet je eerst weten wat ricotta is.
Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram
Energie | 158 kcal |
Vetten | 10,8 |
waarvan verzadigde | 7,81 |
Koolhydraten | 4,0 |
waarvan suikers | 3,0 |
Eiwitten | 10,4 |
Zout | 0,4 |

Ingrediënten: gepasteuriseerde koe-en schapenMELKwei, zout, zuurteregelaar (E330)
Allergenen: melk
Is ricotta gezond?
Natuurlijk is ricotta gezond! Maar in onze Zuivelarij zijn we voornamelijk bezig met de smaak. Ricotta zit boordevol wei-eiwitten uit onze kaaswei nadat we Berloumi gemaakt hebben. Die wei-eiwitten zijn dan weer samengesteld uit essentiële aminozuren. Omdat ricotta geen door melkzuurbacteriën verzuurd zuivelproduct is bevat het nog alle lactose. Als je lactose intolerant kan je beter geen ricotta eten. Als je zwanger bent mag je dan weer wel ricotta eten. Ricotta bevat dus meestal weinig vetten maar wel veel hoogwaardige eiwitten. Dat verzinnen we niet zelf, dat zeggen ze ook bij het voedingscentrum.
Wat is ricotta?
Ricotta is technisch gezien geen kaas omdat er geen caseïne in zit. Om te weten wat ricotta is moet je eerst weten wat melk is. In melk zitten twee soorten eiwitten: kaaseiwitten (caseïne) en wei-eiwitten. Bij vrijwel elke kaas komen enkel de kaas-eiwitten in de kaas terecht. De wei-eiwitten blijven achter in de ‘eerste kaaswei’ en kunnen er enkel worden uitgehaald ‘als ricotta’ door de wei te verhitten. Dit lukt enkel als de eerste wei nog niet te sterk verzuurd is tijdens het kaasmaken. Als de kaaswei verzuurd is, wordt hij meestal afgevoerd als dierenvoeding of geloosd.
Bij een kaas als Berloumi is de kaaswei helemaal niet verzuurd. Daarom maken wij de lekkerste ricotta en zou het zonde zijn om hem, met de wei-eiwitten, aan de varkens te voederen. We verhitten de eerste kaaswei om er de ricotta af te scheppen. Een extra lekkere bron van inkomsten uit een reststroom. De tweede kaaswei, na het maken van ricotta, gaat alsnog naar de varkens. Die weten niet dat het lekkerste er al uit is.

Ricotta samenstelling
Koe-en schapenmelk
Ricotta wordt gemaakt van de kaaswei die overblijft nadat we Berloumi gemaakt hebben. In Berloumi zit koe-en schapenmelk in een verhouding van 95/5. En dus is dat in de kaaswei ook zo.
Zout
In onze ricotta zit een heel klein beetje zout. Aan de kaaswei voegen we een beetje zout toe omdat dit het ricotta rendement verhoogt.
Zuurteregelaar (E330)
E330 is citroenzuur